Xenia SCUTARI, gimnaziul „Gheorghe Rîșcanu”, cl. 8-a, Rîșcani

„DRETURILE OMULUI

„Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiința și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.”

În Republica Moldova există drepturi pe care toți oamenii sunt obligați să le respecte. Orice persoană are dreptul de a-și exprima liber opinia ,în scris sau în imagini. Drepturile omului sunt drepturi importante, care sunt valabile întotdeauna și pentru toți oamenii din Republica Moldova.

 

Unul din principiile de bază ale drepturilor omului este principiul egalității și nediscriminării, ceea ce înseamnă că toți oamenii din Republica Moldova sunt în mod egal.De fapt, drepturile omului corespund necesităților fundamentale ale oamenilor din Republica Moldova  sunt educația, sănătatea , condiții  adecvate de muncă, libertatea de religie, protecția împotriva abuzurilor.

 

Cele mai multe dintre dezbaterile  privind bunăstarea de la nivelul decidenților politici, specialiștilor sau opiniei publice se centrează pe protecția grupurilor vulnerabile. Pentru idetificarea grupurilor vulnerabile sunt folosite de regulă caracteristici socio-demografice precum sex,vârstă, etnie, localizare geografică, educație, ocupație etc.

 

În sociologie și în teoria votului ,  o minoritate este un subgrup care formează mai puțin de o jumătate din populație și ca regulă, este depășită numeric de cel puțin un alt subgrup, nu neapărat din majoritate.

 

Unele minorități sunt așa de importante din punct de vedere numeric, istoric sau din alt punct de vedere, încât sistemul este de așa natură organizat încât să le asigure egalitatea totală.

 

Nici un om, oriunde s-ar afla, nu poate fi vreodată lipsit de drepturile sale, în orice circumstanțe și indiferent de motiv.  Ele  ne aparțin în totalitate pentru ca suntem ființe umane.

 

Ziua internațională a Drepturilor Omului se sărbătorește la data de 10 decembrie. Această sărbătoare se sărbatorește pentru a apăra, a monitoriza și a promova drepturile omului  din întreaga  lume. În urmă cu 70 de  ani , omenirea a inventat un instrument de apărare a drepturilor omului.

Fiecare om are dreptul la viață, libertate și securitate , dreptul la un proces corect, dreptul la reparație eficientă în caz de încălcare a drepturilor, dreptul de a fi recunoscut ca persoană, dreptul la naționalitate, dreptul la căsătorie, dreptul la intimitate și viața de familie, dreptul la proprietatea personală, dreptul la azil, dreptul la îngrijire medicală, dreptul la educație.

 

În Republica Moldova drepturile omului se respectă în proporție de 70-80 %.  Cele mai încălcate drepturi sunt : dreptul de a primi un ajutor medical calitativ,dreptul libertății de exprimare, și dreptul  la justiție.

 

Pentru ca drepturile omului să fie respectate este nevoie de a le respecta fiecare din ele și de a depune efort mai mult ca să fie respectate.Drepturile omului sunt apărate și garantate de legislația și tratatele naționale și internaționale.

Distribuie și prietenilor

8

323