„Teoria unei guvernări hectice”: CIOBANU Anastasia, or. Ialoveni, LT. „Petre Ștefănucă”, clasa a XI-a

“Buna guvernare înseamnă armonia între stat şi națiune”. Citat de John Stuart Mill

Pentru unii, guvernarea este doar un joc, la baza căruia stau ventrilocii, respectiv oamenii de rând fiind niște marionete. De obicei, acest grup de persoane nu sunt interesați sau informați îndeajuns, iar mai mult decât atât nu au voința de a interveni în viața socială. Alții își exprimă sentimentele față de guvernare printr-o stare de frenezie, înflăcărați și pasionați de ceea ce înseamnă conducere a unui stat. Această categorie de oameni sunt informați destul, au puterea și sunt gata să meargă prin foc și pară pentru a face schimbarea. Însă nicidecum nu putem uita de cea de-a treia categorie, cei care știu cu adevărat ce se desfășoară, dar vor rămâne în umbră și tăcere până in vecii vecilor. De ce se întâmplă acest fenomen și de ce este trecut cu vederea? Există din păcate un singur răspuns la această întrebare, oamenii sunt acoperiți de un val imens de frică, groază și dezordine.

Din acest context putem reveni la o definiție improvizată a bunei guvernări și responsabilități sociale. Din start putem crea legătura clar vizibilă dintre cele două, anume această legătură semnifică momentul în care buna guvernare are în vedere și nu omite atât cerințele sau pretențiile cetățenilor cât și sugestiile sau ofertele acestora, cu succesiunea de a fi evaluate și implementate în complexul de manifestații si activități ale administrațiilor publice.

După părerea mea, trăim într-o lume creată de antecesorii noștri, ceea ce ar fi logic, însă accentuez faptul că datorită lor, noi ne putem bucura de o împrejurare democratică cu caracter liberal. Pe această notă putem descrie importanța vocii unei națiuni, a exprimării libere, putem deschide ochii și sprijini pe cei care deja au primit săgeți in spate. Iar cel mai important este faptul că putem adeveri conceptul de “puterea națiunii”.

Este foarte semnificativ ca fiecare dintre noi să înțeleagă de ce este capabil, forța cu care mintea unui om luptă cu inevitabilul este de neprețuit. Pentru a defini această frază prin termenii reali, ar fi lupta cu corupția, cu ceea ce nu știm, cu acțiunile la care ni se închid ochii, cu inumanitatea și felul în care suntem umiliți în fața insuficienței de a putea schimba ceva. Actual, este conexiunea slabă dintre APL și societate.

Ar fi mult mai ușor să învinuim și să nu acționăm, precum face marea majoritate a poporului nostru, din această cauză aduc la cunoștința fiecăruia că implicarea cetățenilor și participarea la luarea deciziilor prin propuneri și diverse inițiative reprezintă un mod sănătos de viață, iar în viziunea mea acesta ar avea un mare succes dacă ar funcționa în baza unor pași fundamentali.

Primul, ar fi prezența unor autorități responsabile și cinstite, care deja lucrează conform unei scheme stabilite de controlare a bunurilor statului, respectare a drepturilor omului, analiza și rezolvarea unor situații legate de partea administrativă. Rămâne doar ideea de a folosi totul spre binele umanității, ci nu a unor indivizi. Autoritățile ar trebui să

creeze o atmosferă liberă, iar cel mai important una sigură, prin care oamenii să fie motivați de a-și împărtăși ideile și să recunoască un mediu cu o transparență maximă.

Pasul doi ar fi însăși cetățenii. Nu vă fie frică, nu ezitați și nu mizați pe ziua de mâine! Isus din Nazaret a spus: “Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide.” Exact după acest principiu ar trebui sa se conducă fiecare dintre noi, deoarece doar voința și încrederea în noi ne va urca spre noi realizări uimitoare. Trebuie să știm ca avem șansa și puterea de a întoarce munți, de a asigura un viitor mai prosper și mai bun succesorilor noștri. Vocea și acțiunile noastre au valoare. Îndemn fiecare cetățean, cititor al textului meu, să își descopere eficacitatea în societatea ce îi aparține, să se implice direct și indirect în luarea deciziilor din comunitate, să țină cont de banii publici, colaborând astfel cu APL. Supraviețuirea noastră constă în măsurile acțiunilor pe care le luăm. Renaștem adevărata putere din noi, împreună!

Iar pasul trei, ar fi instituțiile publice, care după părerea mea ar trebui să manifeste receptivitate în raport cu necesitățile, opiniile și solicitările oamenilor, să evalueze eficient situațiile create și să ia decizii potrivite, care vor corespunde atât cu părerile cetățenilor cât și cu folosirea eficace ale acestora.

În concluzie, pot afirma cu certitudine că relația dintre o guvernare bună și societate constă în responsabilitate și voință, care ar trebui să o manifeste fiecare, de la copil la matur. Suntem norocoși să ne aflăm într-o lume în care spectrul gândirii nu este limitat, iar posibilitățile noastre cresc spre infinit. Demonstrăm o compasiune hectică față de ceea ce ne înconjoară, mediu, familie; trecut, prezent și viitor.

Semnificația:  Este important sa fim agitați și pasionați de ceea ce constă puterea vocii și societatea in care trăim.

 

Distribuie și prietenilor

40

447