„Statul, autoritățile, cetățenii și relațiile dintre aceștia”: BARBAROŞIE Thea, Chişinău, L.T. “Spiru Haret”, clasa a X-a

Autoritățile lucrează pentru cetățeni, acest lucru este, din păcate, uitat de unii, care nu își onorează responsabilitățile față de oameni, nu îndeplinesc toate obligațiunile de serviciu, nu ascultă și nu aud cetățenii (nici nu-i consultă, după cum spune legislația!) și nu îi ajuta când aceștia au nevoie. 

Dar noi, ca cetățeni ai acestei țări, cu părinți care achită impozite și merg la alegeri, noi, ca viitori contribuabili, nu trebuie să admitem astfel de lucruri, pentru că ei, cu funcțiile pe care le au, trebuie să ne facă viața mai ușoară, să fie în serviciul nostru, al cetățenilor, și să ne ia în considerare propunerile pentru ca Moldova să devină un loc mai bun pentru trai și dezvoltare.

Pare simplu, ei sunt lucrătorii statului, nu activează în domeniul privat, deci trebuie să facă totul pentru ca cetățenii să fie mulțumiți de calitatea muncii lor. Dar unora li se pare complicat. Le poate părea complicat să solicite și să țină cont de opiniile față de munca lor; le poate părea complicat să-și realizeze întocmai obligațiile de serviciu, să nu ia mită sau să amâne soluționarea unor probleme. 

Autoritățile sunt plătite din banii noștri, adică a părinților noștri, deci avem tot dreptul să știm cu ce se ocupă și ei ar trebui să ne considere părerile valoroase, nu să le ignore. Dar și cetățenii trebuie să vrea să se implice. Da, este dreptul lor să nu o facă, dar în acest caz nu vom avea autorități care reprezintă majoritatea oamenilor și interesele celor care stau în umbră nu vor fi respectate. 

Cum poți trăi dacă nu te simți confortabil cu societatea în care ești, cu legile, cu măsurile autorităților, cu ceea ce se decide? Trăiești nefericit și mizerabil,  la un anumit nivel nici măcar nu ești tu, dacă nu îți exprimi nemulțumirea. Și da, unii o pot face cu familia și prietenii, își pot exprima nemulțumirile și frustrările, dar cum se schimbă lucrurile în așa caz? Nicicum. Adevărul e că nimeni nu poate citi gânduri și, respectiv, cetățenii indiferenți devin cetățeni nefericiți, ceea ce duce la o societate nefericită, iar oamenii trăiesc pentru a fi fericiți și împliniți, nu chinuiți, nemulțumiți și frustrați.

Prin urmare, este evident că autoritățile au o responsabilitate mare față de cetățeni, dar ar fi bine dacă și cetățenii ar fi responsabili și s-ar exprima când simt nevoia să o facă. Asta include mersul la vot, pentru a te asigura că cei pe care îi consideri tu demni să te reprezinte, se vor regăsi în structurile de decizie, să urmărești apoi că lucrurile merg cum ai vrea și tu să meargă în orașul sau satul în care locuiești: legile nu sunt votate doar pentru interes propriu. Să poți constata că țară este pe mâini bune. 

Chiar și dacă încă nu v-am convins că trebuie să vă implicați activ ca cetățeni, să revenim la bani. Dacă tot noi îi plătim, e bine și să facă lucruri bune pentru țară, deci trebuie sa urmărim și acțiunile lor, ca să fim siguri că banii nu ne sunt cheltuiți în van. Sau că banii publici nu ajung la ei în portofel în loc de investirea acestora în dezvoltarea țării, orașului, comunității în care trăim. Din păcate asemenea lucruri precum furarea banilor ce trebuiau folosiți pentru proiecte comunitare nu este unul nemaiîntâlnit, sau investirea în anumite localități, dar defel în altele, deci trebuie să ne asigurăm că banii publici sunt repartizați corect și ca ajung unde le este locul, iar opiniile cetățenilor sunt consultate și în această privință, în egală măsură a tuturor, nu doar a celor mai guralivi, mai pretențioși sau mai activi.

În concluzie, autoritățile trebuie să nu facă abuz de funcțiile pe care le dețin, dar și cetățenii trebuie să se implice pentru a le aminti pe cine aceștia servesc.

Semnificația: În eseu vorbesc despre responsabilitățile lucrătorilor statului dar și a locuitorilor, despre viziunea mea asupra interdependenței dintre ei, respectând parametrii propuși.

Distribuie și prietenilor

288

1678