„O societate sănătoasă”: GULICĂ Melina, mun. Hîncești, G.M. ”M. Viteazu”, clasa a VIII- a

În vremurile noastre, o bună guvernare este foarte importantă. Pentru a avea o bună guvernare, noi trebuie mai întâi să înțelegem ce înseamnă aceasta. Acum sunt foarte multe surse de unde poți afla orice informație. O definiție ar fi că buna guvernare asigură minimalizarea corupției, luarea în considerare a opiniilor minorităților, iar vocile celor mai vulnerabile categorii ale societății să fie auzite în procesul de luare a deciziilor. Buna guvernare este receptivă față de necesitățile curente și viitoare ale societății. Buna guvernare este procesul prin care instituțiile publice desfășoară activități publice, gestionează resurse publice și garantează respectarea drepturilor omului. O bună guvernare mai include unitate prin pluralism și incluziune.
Opinii sunt multe, fiindcă anume aceasta, consider, ar însemna diversitate în societate. De aceea fiecare persoană în parte are o perspectivă vis-a-vis cu o guvernare bună. De exemplu, în opinia mea, o bună guvernare înseamnă atunci când în țară sunt respectate toate drepturile omului, fără să fie discriminări de gen, etnie, religie etc. Întrebând membrii familiei mele, ei mi-au spus: “Buna guvernare este atunci, când cetațenii ţării sunt pe deplin mulţumiţi de guvernare.”, “Buna guvernare este când la putere sunt oamenii capabili să conducă țara fără corupție.”, “O guvernare bună e aceea când guvernanții au o credință în Dumnezeu. Și dacă ei au această credință, au o înțelepciune mai deosebită. Iar în al doilea rând, fiecare trebuie să se conducă de adevăr.”, “O guvernare bună trebuie să se bazeze pe lege.”
O guvernare bună este când oamenii au libertatea de a face anumite acțiuni.
Libertatea-i numai una
Și nu vrea să nască sclavi
Geto-daci printre latini
Sau latini umbriți de slavi.
Libertatea-i pe pământ
Și pe mare, și pe munți,
Niciodată să n-o ceară
Cei puțini acelor mulți.
Libertatea e de suflet
Și de cântec, și de grai,
Dacă azi oprești izvoare,
Mâine pulbere-ai să beai.
Libertatea e de mamă,
De strămoși și de nepoți,
Nu se știe în Moldova
Altfel neam de patrioți.
Ion Vătămanu, Libertatea
O bună guvernare s-ar mai putea defini prin câteva noțiuni importante: Responsabilitate, Receptivitate, Participare, Echitate și includere, Orientare spre consens și Eficiență.
“Nu te întreba ce a făcut țara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru țară.”, spunea John Kennedy, președinte al SUA. Această întrebare trebuie să și-o pună fiecare cetățean și să se solidarizeze pentru a transforma comunitatea din care face parte în una activă, creativă și de succes. Comunitatea dezvoltată presupune responsabilitatea oamenilor pentru binele comun, abilitatea de a colabora și a rezolva problemele din comunitate.
În conducerea unui stat democratic trebuie să se implice atât conducerea țării, cât și cetățenii acesteia. Ambele părți trebuie să vină cu propuneri și argumente pentru o viață cât mai bună. Cred că în viață, dacă îți argumentezi faptele, vei fi primit mult mai repede de societate. De aceea încă din treptele primare ale școlii, profesorii îi îndeamnă pe elevi sa-și argumenteze acțiunile sale.
În concluzie, pot afirma că într-o societate democratică, colaborarea dintre conducere-cetățean este importantă pentru o guvernare bună. Părerea mea despre o bună conducere este că aceasta mai depinde și de persoanele care conduc. De sigur, nu toți au această abilitate de a conduce. Cred că dacă noi dorim un viitor luminos, trebuie să fim responsabili de alegerile noastre. De aceea, în viitor, doresc să mă implic în diverse activități la nivel de municipiu, tară. Pentru Moldova, care este țara mea natală, doresc tot binele din lume și sper ca în viitor să contribui la dezvoltarea și prosperarea ei.

Semnificația: În acest eseu eu am accentuat care este definiția unei bune guvernări, de ce depinde aceasta și care este părerea mea și a mai multor persoane vis-a-vis cu o guvernare bună.

Distribuie și prietenilor

92

236