„O guvernare bună este cheia spre o societate unită și puternică!”: BALAN Cristina, or. Chișinău, IP Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, clasa, a X-a

Guvernarea este o activitate necesară pentru a menține ordinea în societate,  fără guvernare s-ar produce un haos imens în țară. O guvernare bună sporește șansele de dezvoltare completă a societății. 

 Pentru ca procesul de dezvoltare rațională a societății să aibă loc, în prima fază avem nevoie de autorități responsabile și mereu prezente la datorie. În al doilea rând, un factor esențial în realizarea procesului dat sunt cetățenii. Dacă dispunem de autorități responsabile și de cetățeni  respectuoși,  un nivel înalt de cultură politică, respectiv și intelectuală, atunci  lucrurile se pot îndrepta spre o schimbare radicală.

 O guvernare bună este binevenită pentru cetățenii de toate vârstele,  de la copii până la bătrâni. 

  Copii/adolescenții au nevoie de o instituție de învățământ grădiniță/școală/facultate unde să se dezvoltă atât psihologic cât și fizic. Datoria autorităților este de a tine sub control procesul educațional și de a oferi copiilor posibilitatea de a învăța într-un mediu ambiant favorabil. În primul rând instituțiile de învățământ trebuie să fie într-o stare favorabilă, este necesar să fie reparate, să fie asigurate cu căldură pentru sezonul rece a anului, să fie dotate cu săli de sport reparate și echipamente sportive, să fie dotate și cu dispozitive necesare ca: calculatoare, printer etc.,  pentru ore mai productive.

 Maturii au nevoie de un loc de muncă pentru a duce un trai decent în ţară, ci nu peste hotarele țării. Din păcate în țara noastră, locurile de muncă sunt foarte dificil de găsit pentru unele pături sociale,  și nici salariul celor angajați aici nu le permite să acopere în mare parte cheltuielile  necesare pentru a-și asigura un trai decent. Din acest motiv o mare parte din cetățeni sunt nevoiți să lucreze în alte țări unde salariul este mai mare decât aici și le oferă mai multe posibilități pentru a-și întreține familiile. Pentru a stopa emigrarea cetățenilor în alte țări, autoritățile trebuie să mărească salariul angajaților și să poată să încadreze și șomerii în diferite activități pentru a câștiga bani.

 Iar bătrânii din țara noastră dispun de un ajutor financiar din partea statului practic mic. Luând în considerare că ei nu se pot angaja în câmpul muncii,  pensia primită lunar nu poate acoperi cheltuielile pentru mâncare,  servicii comunale și medicamente,  pentru că majoritatea bătrânilor sunt bolnavi și au nevoie de medicamente pentru a se însănătoși. O soluție ar fi ca statul să mărească pensiile pensionarilor pentru a-i ajuta să ducă un trai decent la o vârstă în care deja nu mai au puterea de a lucra. 

 Din perspectiva mea, aceste probleme trebuie rezolvate cât mai curând,  guvernarea bună v-a creea un viitor bun pentru fiecare cetățean, astfel țara noastră v-a deveni un loc mai bun pentru fiecare,  un loc în care te poți dezvolta multilateral și avea un viitor prosper.

Semnificația: Guvernarea bună este acea, care creează un viitor bun pentru fiecare cetățean, astfel prin aceasta țara noastră va deveni un loc în care te poți dezvolta multilateral și avea un viitor prosper, fără a avea motive să pleci din țară!

Distribuie și prietenilor

69

754