„Necesitatea unui guvern apt de a-și exercita responsabilitățile!”: COLŢA Teoctista, s. Cărpineni, r-nul Hînceşti, G.M. ,, Dumitru Crețu”, clasa a IX-a

Guvernul este celula țesutului executiv al unei țări, în cazul nostru, Republica Moldova. Fără această celulă indispensabilă corpul Republici Moldova s-ar stinge încetul cu încetul.

Pentru prosperarea societății evident, avem nevoie ca acest guvern să îndeplinească lucrurile în oportunitatea cetățenilor, ținând cont de opinia acestora referitor la un  subiect sau altul. Spre exemplu, să ne imaginăm situația în care, autoritățile ar lua decizii în folosul propriu, ignorând dreptul cetățenesc, de expunere a opiniei și a liberei exprimări, atunci societatea ar deveni un organ inutil, fără de care problemele prioritare bunăstării și prosperării țării ar rămâne lăsate baltă, iar oamenii ar deveni săraci, din punctul de vedere a puterii cetățenești.

Guvernul apt în exercitare, își ține promisiunile, neapărat realizându-se, astfel câștigând încrederea și susținerea necondiționată a poporului. Și iarăși putem reflecta asupra unei situații sugestive, atunci când guvernul înaintează o listă, dar pe care nu o realizează în timp oportun, se ajunge la faptul că oamenii își schimbă opinia, astfel pentru a le recăpăta viziunea este nevoie de un efort imens.

De asemenea, avem nevoie de această celulă pentru a asigura funcționarea armonioasă a aparatului executiv. Fără un guvern nu ar putea fi lansate multe reforme, legi, decizii importante în scrierea unei istorii demne de urmat, un prototip care ar putea fi utilizat mai târziu și de următoarele generații în reconstrucția pilonilor de rezistență a țării. Evident, în acest nucleu o altă unealtă este bugetul, care dacă ar ajunge în mâinile unor incompetenți, atunci am ajunge în pragul sărăciei, fiindcă doar cunoscând regula de repartizare corectă a banilor reușești să atingi un adevărat miracol în toate sferele de activitate. 

Toți, uneori suntem nemulțumiți de faptul, că poate guvernarea nu reușește să îmbine armonios aceste criterii, dar nu avem timp de a ne învinovăți unul pe celălalt. A venit timpul, când fiecare din noi poate să taie indiferența și să se implice activ în schițarea unei guvernării, durabile și bune din viziunea și perspectiva fiecărui om. Noi suntem fabricile de idei, metode inovatoare, care aplicate ar putea aduce o nouă abordare și o nouă schimbare și chiar dacă admitem uneori, eșecuri nu trebuie să cedăm, deoarece din eșecuri am învățat, învățăm și vom învăța în continuare! Uneori, poate vom fi dur criticați pentru ceea ce dorim să implementăm, dar asta nu trebuie să fie un motiv de cedare, ba din contra încă o dorință de a demonstra tuturor, că totul va funcționa și vom reuși!

Țara are nevoie de așa steluțe dornice de a arde zvăpăiat, dăruind celor din jur lumină, pentru că noi locuim aici, și respectiv, trebuie singuri să facem, tot posibilul ca acasă să fie bine, să fie un loc în siguranță, cu oameni ce văd un spectru larg de oportunități și un viitor!

Semnificaţia: În textul dat, am reflectat cât de imporant este să avem un  guvern apt în ceea ce privește exercitarea și de asemenea, cât de important este ca noi, fiecare dintre noi să se implice în realizarea unor schimbări.

Distribuie și prietenilor

261

469