Natalia CRAINÎI, liceul ,,Valeriu Topală’’, clasa a X-a, Zăbriceni, Edineț

AVEM DREPTURI, DAR CUM LE  APĂRĂM?                       

 Fiecare dintre noi are drepturi egale, dar având aceste drepturi noi trebuie să cunoaștem cum să le apărăm. În ajutor ne vin persoane juridice care ne ajută să ne clarificăm cu drepturile care ne aparțin.

 

Fiecare cetățean al Republicii Moldova are drepturi, dar mereu apare întrebarea ,,Cum să le apărăm? În țara noastră trebuie să fie respectate drepturile omului, să existe o justiție corectă la care să aibă acces egal toți cetățenii, inclusiv  cei din grupurile vulnerabile și minoritare. Des se vorbesc astfel de expresii că ,,tu ești de altă religie’’  ,,tu vorbești în altă limbă’’ sau ,,tu ești de altă etnie’’. Toate acestea sunt niște expresii proaste, căci nu importă ce spun alții,e important să știi că tu mereu poți să-ți aperi drepturile tale personale, căci noi toți suntem egali. Fie că suntem fără un picior sau nu putem vorbi  la toți sunt aceleași drepturi.

 

Oamenii des nu-și dau seama la ceea ce vorbesc sau la ceea ce fac astfel jignindu-ne cu faptele lor, iar noi  niciodată nu trebuie să ne dăm batuți căci mereu găsim soluții de rezolvare a acestor probleme. Fie un copil sau un om matur aceste drepturi sunt egale ,dar în schimb obligațiunile lor diferă. În țara noastră se face o mare discriminare, prin ceea că mereu se ia în considerație statutul social sau prestigiul pe care o persoană  anumită îl are. Acesta este un mare minus pe care îl are, căci țara noastră nu permite la toți cetățenii sa aibă un statut social prestigios.Ca de exemplu: A vând o medie destul de mare și cunoștințe la fel, dorești să înveți la o universitate de medicină dar nu poți căci ,,fără bani’’ nu poți intra la universitate iar contractile sunt de sume foarte mari ,dar la buget nu toți au parte, din această cauza tinerii pleacă peste hotare.

 

La final pot spune că drepturile omului sunt drepturi inalienabile ale fiecărei persoane. Și pentru aceasta avem nevoie de cunoștințe pentru a le apăra.

Distribuie și prietenilor

17

365