Mihaela STIRBU

,,AVEM DREPTURI DAR CUM LE APĂRĂM?

Fiecare om în viață are drepturile sale. Nu contează, fie că ești copil, fie că ești om matur, avem drepturi care trebuie respectate.

Multe persoane se întreabă ,,avem drepturi, dar cum le apărăm?,,. Răspunsul la aceasta întrebare nu este ușor de găsit. În opinia mea dacă vrei să demonstrezi că ai dreptul de a face ceva ai nevoie de dorințe. Drepturile și libertățile omului sunt expresia valorilor sociale, sunt egale pentru toți oamenii. Apărarea dreptului constă în faptul ca trebuie să le respectăm cu bună voință și binecuvântare. Drepturile nu pot fi create la comandă, ele sunt unice pentru toți cetățenii. Ca exemplu sunt mulți copii care se ofensează unii pe alții în privința la limba vorbită, religia pe care o are, rasa, etnia. Acest fapt se înțelege că este o discriminare totală față de copil, și ajungând la așa situație copilul nu-și poate apăra dreptul său. În momentele de așa gen intervin părinții care depun efort să ajute copilul lor să treacă peste această greutate. Dar din alt punct de vedere doar copilul va înțelege cât este de greu să iei această rană de pe suflet.

Cunoscându-ți drepturile vei face primul pas. Dar va trebui neapărat să-l faci și pe al doilea: ceilalți au la fel drepturi ca tine și vei avea nevoie de ați asuma responsabilitatea față de tine, față de părinți, față de prieteni, față de țară. Pentru a ne simți protejați avem la îndemână Legea cu privirea Drepturiile Copiilor. Dacă întradevăr cineva ne-a încălcat drepturile putem să ne adresăm la Centrul de Informare și Documentare în Domeniul Drepturilor Copiilor. Dacă cineva încalcă drepturile cuiva, acea persoană poate fi trasă la răspundere.

În concluzie pot spune că indiferent de situație, cât de grea nu ar fi, avem mereu ieșire din situație, în caz că cineva ne-a încălcat drepturile știm unde să ne adresăm. Nimeni nu poate să te ajute dacă taci.

 

 

Distribuie și prietenilor

11

367