Mădălina SPIVACENCU, liceul „Cruglic”, cl. XI-a, Cruglic, Criuleni

„OAMENII SE NASC, TRĂIESC ȘI MOR LIBERI ȘI EGALI ÎN DREPTURI

Titlul eseului meu “Oamenii se nasc ,trăiesc si mor liberi și egali în drepturi” este unul necodificat și destul de sugestiv. Indiferent de etnia, culoarea, genul, religia , cultura sau starea de sănătate pe care o posedă oamenii , fiecare este în drept să-și trăiască viața în conformitate cu legile supreme și fundamentale ale umanității, legii precum libertate și egalitate. Deși nu suntem asemenea , nu ne  asemănam prin caracteristicile fizice , morale, sociale, culturale, religioase, suntem totuși egali. De aceea trebuie să manifestăm  empatie , înțelegere și susținere tuturor indiferent de diferențele dintre noi. Astfel, vreau să îndemn fiecare cititor care va pătrunde în esența eseului meu , să  înțeleagă că la fel ca în iubire, egalitate nu trebuie să fie căutată, ea trebuie să fie născută din bunătate ,respect, susținere și dragoste reciprocă.

 

„Unde stăpânește forța, nu există justiție”-proverbe macedonene

Cine a simțit vreodată că drumul spre libertate nu a fost niciodată ușor? Presupun că cu toții am trecut printr-o astfel de baricadă, ei bine scopul vociferării mele este despre faptul că acționând singuri nu vom putea obține succes în procesul nașterii unei lumi noi. În opinia mea, viitorul este o mare taină a lumii, pe care nici filozofii nu au putut-o desluși până acum și cel mai probabil că nici nu o va putea face cineva, astfel cel mai bine ar fi să-l creăm noi așa cum ne place, așa cum știm mai bine. Nu va fi ușor, vor fi multe greutăți în calea aceasta, cu toate că nu vom ști unde să ne focalizăm și să spunem cu certitudine care va fi răspunsul final al acțiunilor noastre, ne va garanta un lucru: va fi mult mai bine dacă vom colabora împreună. Tinerii din ziua de azi nu au nevoie de sfaturi, ei au nevoie de respect și de afirmarea faptului că lumea are nevoie de ei. Doar împreună vom putea forma o lume mai bună, o lume în care nu contează ce culoarea sau ce formă a corpului ai, ci contează câtă omenie încape în tine, unde oamenii vor fi iubiți și lucrurile vor fi folosite, nu invers.

 

“Liberté, égalité, fraternité”, istoria dreptului omului este puternic legată de această frază franceză, adoptată în 1799, în cadrul cărora, la nivel global, revoluția a accelerat dezvoltarea ideologiilor moderne. Respectiv, drepturile omului  în această perioadă face cunoștință cu cuvântul “START” pentru întreaga planetă. “Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului” au lărgit sfera drepturilor omului și a continuat să inspire mișcări spre aboliționism.

 

O viziune importantă despre ființa omului este elucidată de dreptul islamic și anume menirea omului de a salva lumea. Însă, există și aspecte negative privind acest subiect, căci în concepția islamică drepturile omului prezintă particularități specifice care le deosebesc de acelea consacrate în celelalte state ale lumii universale, ca de exemplu femeile au drepturi corespunzătoare obligațiilor lor, dar bărbații au o preeminență asupra lor în multe privințe. Din punct de vedere juridic, condiția femeii este cea a unui personaj incapabil. Există cărți cu asemenea ideologii despre viața femeilor din statele musulmane. Respectiv, cartea acestui aliniat a câștigat-o “Arsă de vie” de Suoad. Această carte reprezintă o autobiografie și destinul femeilor musulmane. De-a dreptul înfiorător este tot ceea ce se petrecea, și cel mai probabil că încă se petrece, în țările ca Iordania, Turcia, Iran, India unde drepturile femeilor sunt subjugate, maltratate și în final torturate din partea masculină. O apreciere semnificativă le este transmisă organizațiilor Terre des Hommes și Surgir care luptă cu hotărâre împotriva obiceiurilor nedrepte care le zdrobesc pe aceste femei. Citind această carte, mi-a transmis o vibrație nemaipomenită, căci aceasta reprezintă o trezire a conștiinței privind drepturile și egalitatea de gen.

 

Convenția Europeană a Drepturilor Omului presupune o declarație care urmărește să asigure recunoașterea și aplicarea universală și afectivă a drepturilor pe care aceasta le legalizează. Numeroase articole și protocoluri pe care aceasta le transmite civililor sunt de o acuratețe impecabilă, o transparență de invidiat și pașii supremi spre echilibrare. Personal, mi-am raportat CEDO la fraza pe care o folosesc în timpul meditației “Nu-mi pasă dacă mă crezi un nesimțit insensibil, atâta timp cât sunt un nesimțit eficient”, căci accentuarea importanței și interesului față de aceste valori fundamentale numite “drepturile fundamentale ale omului” reprezintă necesitatea umanității de a le garanta siguranța și securitatea internațională. Drepturile omului fiind acele drepturi eterne și imuabile pe care orice societate omenească trebuie să le respecte, ca fiind drepturile naturale, drepturi firești.

 

Orice document scris sau nescris din întreaga lume, are printre  rândurile sale cel puțin un articol despre egalitatea drepturilor. În Republica Moldova există Legea nr.5 cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbat. Sau art.14 din CEDO care include “Interzicerea discriminării”. Acest articol prevede exercitarea drepturilor și libertățile recunoscute de convenție, unde nu există nicio deosebire pe bază de sex, rasă, culoare, limbă, religie sau orice alte situații. Vorbim și despre Protocolul nr.12 la Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale, de unde găsim din primul articol “Interzicerea generală a discriminării”. Consider că aceste legi reprezintă echitate și echilibrare din punct de vedere juridic, însă rațiunea omenească trebuie să țină cont și de demnitatea și respectul, pe care le consider fundamentale ce stau la baza egalității oamenilor, a teoriei drepturilor omului, a solidarității umane și nu în ultimul rând a ideii etico-juridice a omului. Aceste legi reprezintă arme de protecție a fiecărui cetățean, astfel ca nici un om liber nu va putea fi arestat sau întemnițat, decât ca urmare a unei judecăți legale.

 

În Republica Moldova, art. 14 din CEDO, din punct de vedere social, duce o umbră, căci la capitolul femei, acestea se confruntă des cu practici discriminatorii și inegalabile în viața socială, economică, politică, iar acestea sunt predispuse să se afle într-un anumit stereotip prin responsabilitățile familiale și casnice. Totodată, în același tempo se află și persoanele cu nevoi speciale, care a devenit o provocare pentru a elimina această discriminare. În Republica Moldova, o provocare esențială reprezintă amenajarea spațiilor publice cu echipament special, în acest context, persoanele cu nevoi speciale sunt limitate în cazul unui post de muncă sau pentru a vota. Vorbim și despre persoanele de culoare, cu care unii oameni nu pot să nu arate cu degetul, să facă glume și să pună persoana respectivă într-o lumină proastă, aruncând în acesta cu un grad sporit de  discriminare. Cu toate aceasta, Republica Moldova, din punct de vedere legal, nu se lasă învinsă, făcând nenumărate parteneriate cu organizații care susțin drepturile omului, deoarece acesta reprezintă un forum universal de dezbatere a problemelor globale. De asemenea, Republica Moldova acordă o importanță deosebită rolului ONU în promovarea democrației și a drepturilor omului, căci există 9 asociații în Chișinău care apără drepturile omului, și sunt sigură că sunt mult mai multe, însă 9 îmi sunt cunoscute. Mă simt onorată de această realizare, deoarece “esențele tari se țin în sticluțe mici” aceasta garantează a fi Moldova în proiectul legii. Ultimul capitol al oamenilor este să respecte aceste cerințe legale, căci toți oamenii au fost creați egali, fiind înzestrați cu anumite drepturi egalabile, printre acestea drepturi se găsește viața, libertatea și căutarea adevărului.

 

Afirmarea drepturile naturale ale tuturor oamenilor este dat de totalitatea principiilor pe care rațiunea le dictează pentru satisfacerea înclinării noastre naturale pentru viața noastră independentă. Legea este scrisă, faptele se  realizează împreună cu pași cât mai repezi. Astfel, vă îndemn, haideți să ascultăm ca să fim ascultați, să respectăm ca să fim respectați și desigur să iubim și să credem că suntem iubiți. Să fim schimbarea pe care vrem s-o vedem în lume, pentru că nimic nu e imposibil pentru tineri care au voință, dorință și nu renunță până când nu reușesc cu adevărat să nască o lume nouă. De aceea vă îndemn să nu mai căutăm drumul lăsat de alții, ci să mergem acolo pe unde sunt obstacole pentru a lăsa o urmă în istorie.

Distribuie și prietenilor

32

758