Larisa VOLOȘENCO, liceul „Mihai Eminescu”, cl. a XI-a, Edineț

Oamenii trebuie să înțeleagă că posedă o putere enormă, și anume drepturile. E important să cunoaștem cum să le folosim și cum să le apărăm. Putem duce o viață mult mai bună datorită faptului că vom ști să ne demonstrăm dreptatea în fața celor care ne acuză, datorită cunoașterii putem salva omenirea de injustiție.

 „VREAU O LUME ÎN CARE DREPTATEA SĂ DOMINE

Cineva spunea : „Drepturile omului sunt de obicei considerate drepturi absolute, dar dacă nu ai grijă de ele și nu le protejezi, te vei trezi într-o dimineață că nu le mai ai”. Din păcate, această afirmație își impune valabilitatea în ultima vreme. De aceea, pentru a rezista într-o lume nedreaptă este nevoie să-ți cunoști drepturile și să sții să le aperi. Într-un  fel sau altul, trebuie să devii propriul tău avocat.

Un caz real care demonstrează faptul că totul depinde de tenacitatea și perseverența noastră e destinul unui om care a fost aresta și condamnat pe nedrept, închis după gratii timp de zece ani. În tot acest timp, acest om a studiat dreptul, a citit și a aflat lucruri noi, lucruri care îi demonstrau nevinovăția. Astfel, el s-a trnsformat în avocatul propriei cauze, și-a apărat drepturile și a reusit să arate greșeala judecătorului. După aceasta, el a devenit profesor la Drept și a ajutat tinerii să se apere de nedreptate.

E ușor să spui ca ai drepturi, e mai greu să le cunoști și să le aperi. Legile sunt încălcate, drepturile sunt nerespectate, iar responsabilitațile nici nu se cunosc. Pentru a trăi într-o societate sănătoasă din punct de vedere juridic, fiecare trebuie să cunoască ce trebuie să facă, ce are voie să facă și ce nu.

Avem dreptul de a fi informați corect, fiecare din noi poate să ceară ajutor pentru a-și apăra libertatea de a vorbi, gândi și trăi.

Mulți dintre noi își cunosc drepturile, dar nu știu și nu au curajul să le apere. Mulți închid ochii în fața unei nedreptăți în societate, mergând mai departe. Mulți nu sunt cointeresați să se informeze din mai multe surse. Manipularea în social media de asemenea reprezintă încălcarea drepturilor omului. Societatea de multe ori nu vrea să depună efort pentru ca dreptatea să domine. Fiecare din noi e obligat să contribuie la apărarea drepturilor proprii și ale celor din jur. Nu e corect să cerem conducerii dreptate atâta timp cât nouă nu ne pasă de nedreptățile ce le întâlnim zi de zi.

Într-o țară în care e democrație, poporul e putere supremă, poporul e cel ce se ajută reciproc și își apără dreptatea. Trebuie să știm să ne apărăm pe noi și drepturile noastre.

Pentru a ne apăra drepturile prima cerință e informarea. Nu degeaba se spune: „Un om informat e un om protejat”. Spre binele nostru e să ne informăm din surse veridice, să studiem câtuși de puțin drepturile și obligațiunile noastre, să punem în practică cunoștințele fără să ne fie frică.

Vreau să trăiesc într-o lume în care să existe libertate, frăție și pace, iar adevărata pace cere recunoașterea drepturilor omului.

Distribuie și prietenilor

41

561