„Impactul factorului uman în luarea deciziilor comunitare”: ȚÎCU Doina, s. Rădenii Vechi, r-nul Ungheni, L.T. ,,Mihai Eminescu”, clasa a XII-a

Potrivit lui Theodore Roosevelt: ,,În orice moment al deciziei, cel mai bun lucru pe care îl poți face este cel corect, următorul cel mai bun lucru este cel greșit și cel mai rău lucru pe care îl poți face este să nu faci nimic.”

Când oferim totul unei comunități și realizăm ce este nevoie pentru ea, formăm, metaforic vorbind un catalizator social. Scopul acestuia nu este doar de a implica factorul uman în procesul de dezvoltare a societății, ci este și cel de a face apel tuturor cetățenilor să se implice în acest demers. Oferind o exemplificare a celor menționate mai sus vă propun spre detaliere elementele principale ale capacității comunității, în raport cu cele opt principii fundamentale, printre care regăsim și participarea activă în special în luarea deciziilor și creșterea responsabilităților sociale. Vom trece în revistă și celelalte șapte elemente esențiale în luarea deciziilor, care alături de echilibrul de putere, mobilizare, parteneriat asistență și pregătire în promovarea încrederii în sine, persuasiune și facilitate, exercițiu, contribuie la dezvoltarea unei societăți armonioase.

Voluntariatul este unul din instrumentele de implicare activă în cadrul societății, care pe lângă cele opt principii menționate mai sus oferă implicare de la vârste fragede și până spre bătrânețe. Desigur, fiecare etapă a acestui proces include acțiuni și proiecte distincte, care includ etape dintr-un proiect sau unul realizat cap-coadă. Relațiile interumane care vin odată cu implementare acestora, mobilizează și alte categorii sociale, cetățeni, persoane din instituții publice sau private, dar și stakeholderi. 

Dat fiind faptul că este un mecanism nou și avansat, voluntariatul este cel care permite ca vocea ta nu numai să fie auzită, dar să fie și luată în considerație. Chiar dacă nu este un efect imediat impactul acestor acțiuni ajută în dezvoltarea ulterioară a individului, dezvoltarea abilităților de comunicare, de negociere, interacțiune și creșterea nivelului de implicare în procesul decizional. Optăm pentru asemenea activități care implică respectivele elemente de crește în spiritul democratic, cu respectarea fiecărui individ și a fiecărei idei, ceea ce face să dezvolte un tânăr liber, implicat, motivat și de folos societății, nu doar din propria perspectivă ci și din activitățile ulterioare desfășurate de acesta. 

Cetățenii care se implică activ în luarea deciziilor din comunitate generează plus valoare atât pentru ei cât și pentru societate. Privit din punct de vedere personal acest concept îți conturează abilitate de a te exprima coerent în așa mod încât publicul să asimileze cu ușurință informația furnizată. În timp ce din punct de vedere a implicării in societate decizia ta poate fi soluția unei probleme sau o sugestie bună de luat în calcul în eventuale proiecte comunitare. 

Beneficiile expunerii opiniei proprii sunt variate și pe lângă faptul că îți cresc încrederea în sine aceste sporesc prosperitatea grupului de indivizi din care faci parte. 

Probabil o să vă întrebați de ce am adus în discuție termenul de voluntariat, ei bine acesta reprezintă în sine un proces de luare a unei decizii proprii și anume cea de a te implica fiind conștient de faptul că nu vei fi remunerat pentru acesta, însă beneficiile non financiare care vor continua să apare pe viitor sunt net superioare celor pe care le-ai avea acum, la bagajul de cunoștințe deținute.

În concluzie, pot afirma că definiția termenului de ,,decizie” presupune o hotărâre luată în urma analizării unei probleme sau a unei situații, însă în absența unui stimul venit din mediul exterior precum activismul civic, voluntariatul sau implicarea socială rămâne doar un termen scris pe foaie.

Semnificația: Factorul uman joacă un rol important în luarea deciziilor comunitare, însă există unele instrumente specifice prin care îți poți face vocea auzită, unul dintre ele fiind – VOLUNTARIATUL.

Distribuie și prietenilor

112

480