Georgeta DOIBANI, liceul „Molești”, clasa a X-U, Molești, Ialoveni

,,NU UITA CĂ TU AI DREPTURI”

Drepturile sunt ceva ce ne aparțin, ceva de care ne mândrim și ne simțim împliniți. Tu ai drepturi și ești liber să faci ceea ce îți dorești, ceea ce crezi tu că e mai bine. Este important ca între oameni să existe egalitate și respectul reciproc. Trebuie să existe o justiție în care toate persoanele să aibă acces egal, să nu existe diferențe sau discriminări, pentru că toți suntem egali. Fiecare din noi, fie sărac sau bogat, femeie sau bărbat, toți avem drepturi de care trebuie sa ne bucurăm în mod egal.

 

Este important ca în țara noastră să fie respectate drepturile omului, pentru că asta ne oferă posibilitatea să fim fericiți, să știm că suntem liberi să facem ceea ce credem că e mai bine pentru noi, să nu uităm sa luptăm pentru drepturile noastre dar în același timp să nu le încălcăm pe ale celorlalți.Ca să existe un echilibru între oameni, trebuie să existe respectul reciproc, pentru că odată ce încalci dreptul cuiva nu aștepta să ți-l respecte pe al tău. Uneori lipsește egalitatea între oameni ceea ce duce și la încălcarea drepturilor, iar drept consecință se formează o societate lipsită de respect și înțelegere. Drepturile sunt universale, toți suntem egali, toți suntem construiți la fel, dacă ești mai bogat sau dacă ai un job mai bine plătit asta nu înseamnă că trebuie să te consideri mai superior sau să îți permiți mai multe, ai aceleași drepturi.

 

Nu trebuie să existe diferențe între oameni fie că el vorbește altă limbă, are altă naționalitate sau religie, aceasta nu trebuie să fie un motiv de discriminare. Trebuie să existe o justiție în care toți cetățenii să aibă acces egal, să nu mai existe frica sau teama pe care o au oamenii de a acționa, fiindcă de multe ori ne temem sa facem ceva, pentru că suntem conștienți că cineva poate să ne atace, anume această frică a noastră nu duce la nici o schimbare, dar cu toții ne dorim o schimbare, un nou viitor. Când există egalitate, toți se respectă, când cineva greșește ceilalți încearcă să-l încurajeze, asta înseamnă o societate prosperă, când toți sunt acolo pentru a ajuta. De multe ori ne temem să ne spunem punctul de vedere, dar asta înseamnă că nu ne apărăm drepturile, îi lăsăm pe alții să ni le încalce și o facem din simplu fapt ca ne temem ca cineva să nu ne critice sau sa ne atace. Suntem liberi să ne exprimăm exact așa cum gândim ,cum vedem noi situația, dacă simți nevoia să-ți expui ideea sau opinia, ești liber să o faci, și nimeni nu e în drept să-ți interzică, pentru că fiecare din noi are propriile idei sau opinii și este important ca să înțelegem acest lucru. E normal ca opinia ta să fie diferită de ale celorlalți, pentru că fiecare gândește diferit, așa ai văzut tu situația sau problema, și chiar de greșim uneori ,o facem pentru a ne învăța, important e că am avut curajul și puterea de a face un pas. Autoritățile ar trebui să se implice și să acorde mult mai multă atenție privind drepturile omului, pentru că în țara noastră deseori întâlnim situație când acestea sunt încălcate. De exemplu este încălcat dreptul la informație, adică nu ni se permite să fim informați de lucrurile pe care ne interesează, iar autoritățile nu încearcă să facă nici o schimbare în această direcție. Acesta este un drept de care oamenii trebuie să se bucure, ei sunt interesați, lor trebuie să li se ofere informațiile de care au nevoie, însă oamenii nu se pot bucura din plin de acest drept.

 

Cu toții avem dreptul la vot, cu toții avem dreptul și suntem liberi să decidem, alegerea este în mâinile noastre, însă din păcate oamenii sunt manipulați, decid alții pentru ei, dar vrem schimbare. Noi știm că avem acest drept, dar îi lăsăm pe alții să ni-l încalce, și nici nu ne gândim măcar o secundă că ceea ce facem ne va afecta tot pe noi. De multe ori ne întrebăm de ce nu e așa cum ne dorim, dar niciodată nu ne întrebăm dacă am făcut ceva ca să fie, însă cu toții optăm pentru drepturi, să le apărăm, dar nu avem curajul și încrederea în noi de a face un pas noi singuri, asta dovedind ceva. Trebuie să fim noi schimbarea, să știm că avem drepturi, și să nu lăsăm pe altcineva să decidă pentru noi.

 

Noi suntem cei care ne dirijăm destinul, îți dorești ceva atunci luptă. Încearcă să respecți pe cei din jur, dacă vrei să fii respectat, încearcă să fii la același nivel cu ceilalți, astfel încât să existe egalitate între tine și cei din jurul tău.

Distribuie și prietenilor

65

279