„Fii mai bun, poți schimba ceva!”: LUCHIAN Ana-Maria, mun. Orhei, L.T. ,,Onisifor Ghibu” clasa a IX-a

,, O bună guvernare’’, doar o frază, pe care majoritatea oamenilor o înțeleg drept o conducere ca ,,peste hotarele țării’’. Însă cum este ,,peste hotarele țării’’? Nu putem spune că acolo e un loc lipsit de griji și fără probleme, deși este vizibilă o dezvoltare mai înaltă în economie, educației și uneori chiar în cultura oamenilor.
Cu toate că toți suntem diferiți, avem aceeași dorință: cea de a avea dreptate și norme pentru tot sau toate. Desigur nu putem face această schimbare într-un timp scurt, dar contribuind fiecare din noi vom obține într-un final un rezultat admirabil. Modul prin care oamenii își vorbesc între ei, se ajută sau petrec timpul, este un pas spre o relație mai durabilă între aceștia. La astfel de relații ar trebui să tindă și politicieni statului, cooperând, ascultând și înțelegându-se, vor ajunge la un rezultat mai corect și util. O guvernare cât mai eficientă este la fel ca și o relație, cu orice tip de ființă, deoarece aceasta are nevoie de timp, curaj și cel mai important, ÎNCREDERE: un cuvânt puternic, ce stă la baza unei democrații corecte, cu o echipă dornică de a vedea un rezultat frumos, iar gândul sa nu fie doar la bani, ci în dezvoltării țării, un cuvânt ce ar trebui să fie baza tuturor proiectelor sau ,,prieteniilor’’ între partide. Dar tot ce e mult, e prea mult uneori. Din acest motiv ar trebui ca tot ce se decide în clădirile ce găzduiesc aceste ședințe, să aibă în spate un motiv și un gând onest, deoarece tot poporul va fi afectat, fie în mod pozitiv, fie negativ. Statul are nevoie de o conducere cu oameni altruiști, ce pot da un exemplu în toate, nu doar în domeniul în care activează.
Omenia, urmată de amabilitate, curaj, eficiență și desigur înțelepciune, ar fi calitățile binevenite din partea oricui, în special de la cei aflați la conducere.
Mai mereu vedem la ecrane sau în ziare interviuri și reportaje cu politicienii, însă nu îmi provoacă o stare în care să mă simt protejată sau sigură ca îmi voi încredința viitorul. Mediul ostil pe care îl stimulează în urma convorbirilor nu este unul în care o țară merită condusă. Că tot fiind vorba, discursurile lor promit atât de multe, dar rezultatele sunt atât de puține, încât descurajează și dezamăgesc cetățenii, aceștia pierzându-și încrederea în conducere, știind că orice ar face totul se află doar în mâinile lor, fără ajutorul statului. Pentru mine însă, o liberă exprimare și o guvernare cât mai corectă, nu e pe departe ceea ce avem astăzi prezent în țară. Deși există și persoane ce își câștigă pâinea corect, în ciuda taxelor sau a prețurilor, le ajunge doar pentru hrană și unele necesități.
Atât de multe oportunități și căi prin care putem face ca economia țării să prospere și să ajungă la un nivel optim, astfel încât, lipsurile să fie mai puține, iar oamenii să aibă parte de medii favorabile și decente oriunde nu s-ar angaja, dar pentru că toate aceste finanțe nu sunt gestionate rezonabil, ajung la pierderi majore. Alteori, critica și ura ce se naște atunci când cineva își expune părerea, rezultă nu tocmai comportamentul mult așteptat din partea unui grup educat de oameni.
Frumos ar fi ca toți noi să înțelegem cum de fapt ar trebui să cooperăm, cum să ne respectăm reciproc și să ne fie respectate drepturile pe care le merităm. Avem legi bune, dar nu sunt aplicate tuturor și ne simțim discriminați comparativ cu cei care au imunitate politică.
Trebuie să ne impunem dreptatea, acea dreptate pe care o merită fiecare din noi, acea dreptate pe care puțini au văzut-o sau de care au avut parte.

Semnificația: Faptul că fiecare poate influența spre o conducere mai bună, mi-a dat de gândit, astfel mi-am exprimat succint gândurile. Eseul ce urmează să fie citit, susține faptul că statul ar trebui să susțină cetățeni săi mai mult decât o face în momentul dat.  La fel am relatat despre necesitatea unei relații mai prospere, fie cu membrii partidelor, fi cu oamenii ce asteaptă schimbări. Aș dori să cred că persoanele ce au scris despre acest subiect, să fie auzite și înțelese corect.

Distribuie și prietenilor

53

856