Dumitru PETRULEAC, Colegiul de studii integrate, cl. XII, Drochia

„DREPTUL MOLDOVENILOR"

Am ales această formă titulară pentru a reprezenta în prim plan despre conținutul și esența textului, este o lucrare textuală ce descriu realitatea și confruntările oamenilor din Republica Moldova.

 

Drepturi, drepturi și iar drepturi! Sunt noțiuni care relevă protejarea ființei umane și a coexistenței sale într-o societate pașnică. Conform Declarației Drepturilor Omului, fiecare persoană are drepturi civile (dreptul la viață, libertate, viață privată și de familie, inviolabilitatea locuinței, secretul corespondenței, onoare și demnitate, căsătorie și familie); drepturi economice, politice, procedurale și sociale. Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 10 decembrie 1948, și este un document care ilustrează drepturile fundamentale ale dreptului omului.

 

Deși, Declarația Drepturilor este universală, nu în toate statele lumii, drepturile sunt respectate, în multe state autoritare drepturile omului sunt cizelate, oamenii nu au dreptul să se exprime, să fie liberi și să poată avea acces la orice informație, iar în țările musulmane femeile sunt lipsite de orice drept posibil, chiar și viața lor nu este individuală și personală. Republica Moldova este un stat independent și democratic dar avem și aici multe drepturi încălcate mai ales ale oamenilor ce fac parte din categoria vulnerabilă, în perioada pandemică mulți copii nu aveau acces la tehnologii pentru a putea studia online, mulți tineri nu-și pot continua studiile aici în țară, bullying-ul din instituțiile de învățământ sunt o problemă uriașă, zeci de mii de oameni nu au acces la o viață decentă din cauza sărăciei astfel atestăm o încălcare a drepturilor moldovenilor. Logica lucrurilor este că pentru a avea drepturi depline este nevoie de implicarea masivă a statului și altor instituții pentru a oferi cetățenilor un trai decent și un garant de drept, pentru că doar anul trecut, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO la 2,6 milioane de euro, pentru încălcări ale drepturilor și libertăților persoanelor, dar câte voci sunt în țară cărora le este frică să vorbească?  Republica Moldova mai are mult de lucru pentru a ajunge la o justiție transparentă.

 

Drepturile noastre pot fi apărate doar prin implicare și dorință, statul are obligația de a monitoriza ca toate instituțiile să lucreze calitativ și să fie pentru oameni, în special instituțiile care ne protejează drepturile, iar noi ca cetățeni suntem obligați să respectăm drepturile altor persoane, să ne implicăm prin voluntariat, activități civice că fiecare persoană să fie auzită și protejată. Avem dreptul să fim auziți și să ne apărăm drepturile!

Distribuie și prietenilor

35

349