„Buna guvernare pentru toți”: CARAMAN Bianca, clasa a IX-a, s. Malcoci, raionul Ialoveni

„Eşecul unui popor nu stă în cei puţinici în cei mulţi care se cred cei puţini”!

Buna guvernare este atunci când predomină implicarea directă atât a Autorității Publice Locale cât și a cetățenilor de rând, când persistă responsabilitatea în egală măsură față de comunitatea din care fac parte. Totul ce face prin efort comun: se discută, se ascultă, se decide în mod participativ, se acționează cu implicarea fiecăruia și se celebrează împreună. Cu toții ne dorim o conducere fără corupție, echitabilă, transparentă, cu pași înainte spre viitorul societății.

Cunoașterea și respectarea drepturilor și responsabilităților de către fiecare cetățean în parte, participarea activă la viața societății,receptivitatea la problemele localității,țării  ar fi un pas spre o bună guvernare.

Nu trebuie să stăm relaxați și să așteptăm ca cineva să ne facă viața mai ușoară, noi trebuie să ne cunoaștem foarte bine capacitățile, posibilitățile și rolul fiecăruia în soluționarea problemelor locale, regionale, republicane și chiar internaționale. Mobilizarea și implicarea activă, pentru ca să fim mândri de localitatea, țara în care trăim și nimeni să nu plece peste hotare pentru un trai mai bun. Pentru o bună guvernare trebuie să se organizeze diverse activități de exersare a unei guvernări democratice la diverse niveluri pentru ca vocea oamenilor să fie auzită să se țină cont de ea în luarea deciziilor. În instituțiile de învățământ trebuie ca elevii să cunoască și să fie conștienți de faptul că ei sunt viitorul societății în care vor trăi. De aceea este important implicarea și participarea fiecăruia dintre noi la diverse activități de promovare a principiilor democratice de guvernare a poporului pentru popor, proiecte care se organizează pentru a beneficia de un câștig financiar sau comunitar în folosul localității.

Prin buna guvernare înțelegem administrarea transparentă și responsabilă a activităților publice. Fiecare decizie luată de către autorități trebuie să fie în interesul oamenilor, cetățenii trebuie să își aleagă și să urmărească activitatea primarului și alți aleși locali, să ceară rapoarte privind cheltuieli a banilor publici. Nu poate fi o guvernare bună acolo unde drepturile și libera expunere a cetățenilor sunt încălcate, nu trebuie să existe discriminare bazată pe sex, religie, etnie sau stare socială între oameni. Dar din păcate statul doar elaborează și adoptă legi bazate pe principiile unei bune guvernări așa cum sunt definite în documentele internaționale însă implementarea lor în practică nu duce la rezultatele scontate, iar cetățenii Republicii Moldova pleacă din țară pentru că cu părere de rău statul nostru și cetățenii acestei țări sunt ca două linii paralele care niciodată nu se intersectează, în care cetățenii au doar obligații iar statul doar drepturi.  Consider că pentru depășirea acestei situații este necesară reconsiderarea corpului funcționarilor publici ca să fie montați în interesul cetățenilor nu invers. Toți oamenii doresc ca în localitatea în care trăiesc să fie o dezvoltare cu caracter  European: drumuri asfaltate, instituții de învățământ, grădiniță, primărie, punct medical, terenuri de joacă pentru copii, farmacii, magazine, casă de cultură toate acestea să fie de un nivel înalt de dezvoltare, cu toate condițiile, iar pentru ca oamenii să trăiască într-un sat prosper și curat, trebuie să fie întreprinse acțiuni de voluntariat de către tineri, fiecare consătean să se implice în noi proiecte și să-și apere dreptul la o viață mai bună, să strângă gunoiul, să planteze copaci sau să ajute familiile social-vulnerabile cu produse alimentare sau haine. Dar cel mai important să se respecte tradițiile și obiceiurile, pentru că aceasta face ca localitatea să fie unică în felul său. Este important ca toată lumea să tragă la aceeași căruță, dar nu ca în fabula ,,Racul, broasca și o știucă”. E timpul să ne implicăm! M-am născut, am crescut și trăiesc aici și vreau să fac o schimbare!

Pentru a face schimbarea spre o guvernare mai bună trebuie să ne cunoaștem mai bine drepturile și responsabilitățile noastre și să le respectăm, să fie o conlucrare mai eficientă între societatea civilă și organele Puterii de Stat.

Distribuie și prietenilor

45

310