„Buna guvernare este schimbare și trebuie să fie câte o granulă  în fiecare dintre noi”: PÎNTEA Dumitrița, s. Pepeni, r-nul Sîngerei, L.T. ,,Alexandru Agapie”, clasa a VIII- a

Bună guvernare  constă în starea de bine ce există în cadrul unui stat, dar se răsfrânge enorm de mult și asupra comunității, fiind parte componentă a statului respectiv. Lucrurile frumoase se realizează  de către cetățeni și pentru cetățenii țări, comunității. Forma de guvernare a unui stat, modalitățile de guvernare rămân a fi destul de  importante pentru noi,  mai ales pentru tinerii care urmează la 18 ani sa se manifeste ca cetățeni, participând la alegeri și făcând o alegere corectă. Dar acest lucru se realizează treptat, prin cunoștințe, participări, acumulări de experiențe etc.

  Oricum, mie îmi pasa foarte mult de viitorul țării mele, datorită acestui lucru mă implic în diverse acțiuni pentru a mă dezvolta ca viitor cetățean al Republicii Moldova, dar și a Uniunii Europene. Acest lucru este observabil implicându-mă în activitățile din comunitate. În decembrie 2020, am avut posibilitatea să particip la proiectul care a fost implementat în instituția noastră: ,,Extinderea spiritului civic la elevi, părinți și cadre didactice din Instituția Publică L.T. ,,Alexandru AGAPIE”, unde am avut posibilitatea să-mi extind cunoștințele despre buna guvernare, participând la unul din  traininguri, însoțit de multe activități. Având șansa să activăm în grup, am creat triunghiul democrației, înțelegând  mai profund  rolurile cetățenilor, ale organizațiilor obștești, dar și a bunei guvernări. Am participat la jocul de rol: Cetățenii și buna guvernare, unde am fost puși în situația de a alege  matricea specifică  rolului persoanei/ funcționarului, reieșind din bilețelul extras. Apoi, timp de o săptămână, am avut posibilitatea să realizăm o activitate comunitară și împreună cu elevii din instituția noastră, decis și chiar am  pus bazele unui mic parc din curtea liceului, am amenajat unele parcele din curtea liceului cu plante multianuale, am susținut printr-un act de caritate unii elevi din școala noastră, care sunt mai triști ca noi, sau  se confruntă cu unele probleme de sănătate.

O altă experiență frumoasă am acumulat-o la lecțiile de educație pentru societate- disciplina de studiu, care ne dezvoltă și contribuie să ne transformăm în cetățeni proactivi. Am  avut posibilitatea să elaborăm un chestionar și să-i propunem elevilor, profesorilor pentru a-l completa, ca noi să putem realiza unele schimbări frumoase și necesare la aspectul stării de bine în instituție în baza chestionarului. Am fost motivați să ne implicăm fiindcă starea de bine este un factor major, care influențează  buna guvernare, dar și activitatea noastră: a elevilor, profesorilor, cât și întreaga comunitate, deoarece școala rămâne una din principalele instituții într-o comunitate.

 Participând la unele concursuri școlare din instituție, raionale dar și naționale, încerc să promovez ideile de solidaritate  cu Uniunea Europeană, valorile europene etc. Eu susțin foarte mult integrarea Europeană a Republici Moldova, deoarece vad doar beneficii în procesul dat, în special evoluția țării în toate aspectele. Cetățenii și chiar noi elevii, viitorii cetățeni, conștientizăm că buna  guvernare depinde în mare măsură de noi,  respectiv, schimbarea începe de la noi. Dacă ne informăm,  începem sa ne implicam de la vârsta fragedă, este un argument că ne dorim bine pentru țară noastră și viitorul nostru, ar fi cazul să ne implicăm intens prin diferite acțiuni, astfel,  noi o sa ne dezvoltăm o generație ce vor aspira spre un viitor prosper, care sa promovăm în continuare valorile naționale, cât și cele Europene.   Buna guvernare domină în majoritatea statelor membre a UE, iată de ce, pentru țară noastră este important să se integreze în comunitatea dată,  ele sunt benefice: ca de exemplu: locuri de muncă și salarii decente,  care contribuie la minimalizarea procesului de migranți. Părinții noștri vor rămâne în țară și nu vor fi nevoiți să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă, bine plătit, comparativ cu cel din țara noastră. De exemplu,  la mine tata si mama pleacă  deseori peste hotare pentru ca ei aici nu au un loc de muncă bine plătit și pentru a ne crea mie și fratele  meu un viitor stabil și prosper.  Și din cauza dată, îmi doresc ca  toți copii să trăiască în  familii complete și în țara noastră, să nu mai fie dezmembrate și să se stabilească cu traiul în diverse țări, așa pierdem nu numai prieteni, dar și potențial demografic.  E  foarte necesar ca țara noastră sa prospere, dar acest lucru poate fi realizat  printr-o guvernare democrată, printr-un președinte luminat cu idee înțelepte, și prin participare activă  a cetățenilor la viața comunității și a țării.

Așadar,  multe  lucruri benefice și specifice unui stat, încep cu guvernarea, dar fiind un stat democratic, majoritatea lucrurilor frumoase, necesare, cât și importante,  încep de la noi! 

       A cunoaște arta de a emoționa mulțimile însemna în mare măsură,  de a cunoaște arta de guvernare. Doar fiind bine informați, doar la maximum implicați,  putem realiza schimbări. Deci, nu ne rămâne decât să ne implicăm și să realizăm schimbări pozitive pentru a progresa în toate aspectele.

Semnificația:  Implicarea activă a elevilor în diverse acțiuni și activități contribuie nu numai la informarea și dezvoltarea viitorilor cetățeni, ci și la extinderea bunei guvernari și a ștării de bine în instituție, comunitate, țară și chiar regiune.

Distribuie și prietenilor

47

390