Andreea IOVU, liceul ,,Aurel David’’, cl. a IX- a, Bardar, Ialoveni

„DREPTURILE FĂRĂ OBLIGAȚII ÎNSEAMNĂ ANARHIE”

Am ales acest titlu deoarece drepturile fără obligații ar fi o stare de dezorganizare, de haos într-o țară. Acest titlu mi-a trezit un sentiment profund față de țară, neam, patrie.

 

,,Avem drepturi, dar cum le apărăm?’’, această întrebare are o mulțime de răspunsuri. Dacă ești om, atunci ai drepturi și libertăți, iar ele sunt scrise negru pe alb în Constituție. Drepturile omului pot fi definite, în general, ca acele drepturi care sunt inerte naturii noastre, fară de care nu putem trăi ca ființe umane.

 

Drepturile omului si libertățile fundamentale ne permit să ne dezvoltăm și să ne utilizăm deplin calitățile noastre umane, inteligența, talentul și conștiința și să ne satisfacem nevoile spirituale. Ele sunt bazate pe dorința omului de a trăi într-o lume în care demnitatea și bunăstarea fiecărei persoane umane, se vor bucura de respect si protecție. Negarea drepturilor și libertăților funda-mentale ale omului nu este numai o tragedie individuală și personală, dar creează, de asemenea premizele sociale si politice aruncând semințele violenței și conflictului între societăți și națiuni. Drepturile si libertatile fundamentale ale omului reprezinta un ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile, pentru ca toate persoanele şi toate organele societăţii să se străduiască, având această declaraţie permanent în minte, ca prin învăţătură şi educaţie să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi libertăţi şi să asigure prin măsuri progresive, de ordin naţional şi internaţional, recunoaşterea şi aplicarea lor universală şi efectivă.  În absența statului, poporul e doar o adunătură de oameni. Acestor oameni nimeni nu le poate  garanta viața, propri-etatea sau libertatea. Statul însă garantează aceste lucruri, pe baza drepturilor și libertăților înscri- se în Constituție. Cu alte cuvinte, pentru fiecare drept, statul îți asigură mijloacele pentru a te proteja pe tine sau pentru ca tu să îți fructifici acel drept. Libertățile sunt niște drepturi mai speciale, față de care statul nu trebuie să îți pună la dispoziție nimic deosebit, ci doar să ți le garanteze. Suntem cu toții cetățeni și ne bucurăm în egală măsură de lege. Bogații au aceleași drepturi și obligații precum săracii, la fel și profesorii și elevii, femeile și bărbații, tinerii și bătrânii, homosexualii și heterosexualii, romii și secuii, blondele și pistruiații, cei care locuiesc pe stradă și cei care locuiesc la vilă, cei care lucrează la stat sau la privat și cei care lucrează în organizații neguvernamentale sau în sindicate ori cei care sunt șomeri, cei care stau  la sat și cei care stau la oraș și așa mai departe. Nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de meseria pe care o practică, de lungimea părului, de culoarea pielii, de cum alege să-și trăiască viața și de orice alți factori la care te poți gândi. Când se face o lege, se face doar pentru viitor.

 

Să fim coerenți nu înseamnă să fim orbi, încăpățânați, mărginiți ci înseamnă să fim conştienţi de propriile alegeri, responsabilităţi, obligaţii. Înseamnă să avem intenții clare şi caracter ferm.

 

 

Distribuie și prietenilor

93

921