Adrian RUSNAC, gimnaziul „Viișoara”, cl a VIII-a, Viișoara, Edineț

„CE SUNT DREPTURILE OMULUI?”

Drepturile omului reprezintă garanțiile ce aparțin oricărei ființe umane.

 

Drepturile omului sunt drepturile pe care le deține fiecare persoană indiferent de gen, vârstă, limba vorbită, dizabilitate, naționalitate, rasă, religie, locul de naștere etc. Ele construiesc necesitatea fundamentală a vieții oamenilor: sănătatea, condiții bune de trai și de muncă, educație, libertatea religiei, dreptul la vot și la viața politică, dreptul la un loc de muncă, toate acestea reprezentând o formă juridică pentru asigurarea acestor necesități fundamentale. Ele sunt esențiale pentru fiecare  ființă umană, indiferent de toate, noi nu putem fi lipsiți de ele. Scopul principal pentru care aceste drepturi există este ca toți să fim egali și ca să nu fie discriminare.

 

Aceasta rezultă la faptul că toți suntem egali și suntem îndreptățiți egal la drepturile noastre. Toate drepturile au o legătură, garantarea unuia depinde de respectarea celorlalte. Drepturile nu pot fi refuzate sau cumva omise, fiecare drept are o importanță și nu poate fi refuzat in favoarea altora. Încălcarea drepturilor se observă în special la persoanele vulnerabile. Ele sunt cele care informează societatea necesitatea respectării drepturilor. Niciun om nu poate discrimina altă persoană. Nimeni nu alege unde sa se nască, ce gen să aibă, fiecare are dreptul la religia sa, la opinia proprie și la dreptul la viață politică. Încălcarea drepturilor ar duce la un haos total. Fiecare om e unic în felul său, și nu poți să-l discriminezi. Drepturile trebuie respectate în cadrul legii. Drepturile ne oferă siguranță, încredere și stabilitate. O societate în care oamenii se bucură de plenitudinea drepturilor lor este o societate liberă, dezvoltată. În același timp, trebuie sa înțelegem că nu există drept fără o obligație corelativă. Pentru a putea să ne bucurăm de toate drepturile recunoscute și garantate prin diverse acte normative, trebuie sa respectăm drepturile celor din jurul nostru. Or, libertatea unei persoane se termină acolo unde începe libertatea altei persoane.

Prin urmare, este foarte important ca fiecare dintre noi sa conștientizeze rolul pe care îl are în edificarea unei societăți în care sunt respectate drepturile și libertățile oamenilor.

 

 

 

Distribuie și prietenilor

27

356