„Acum e timpul schimbării”, CIUPAC Daniela, mun. Chișinău; L.T. „George Călinescu”,  clasa a –XI – a

Este pentru prima dată când am ocazia să abordez o asemenea tematică într-un eseu propriu și voi fi subiectivă în cele ce urmează. Până a-mi expune părerea despre buna guvernare pentru fiecare este clar că trebuie să pun bine la punct noțiunea de guvernare în sine. Având în vedere că guvernarea reprezintă administrația statului, reiese că buna guvernare pentru fiecare nu este altceva decât bunăstarea sau prosperitatea cetățenilor statului dat.  

Într-una dintre lucrările sale Doctorul Dewey a spus că „nevoia cea mai acută a naturii umane este dorința de a fi important”. Oamenii abordează guvernarea ca pe un obiect care le aparține, sau ca pe o persoană pe care încearcă să o domine prin critici, laude sau sugestii. Din experiență pot spune că, în momentul în care cetățenii pun în discuție noțiunea de prosperitate, încep să-și pună tot felul de întrebări care mai de care mai complexe cum ar fi:

Ce avem mai de preț în comunitatea noastră? 

Ce fel de țară/societate ne-am dori să fim cu adevărat?

Ce contează cu adevărat în viață?

Recunosc, mă depășește situația în care se găsește țara mea la moment. Mai admit și faptul că am crescut într-o societate în care TV-ul este un soi ciudat de drog. Cetățenii devin dependenți de știri și de opiniile oamenilor care consideră că înțeleg foarte bine tot ce se întâmplă și comentează cu multă ardoare orice întâmplare. Când mințile le sunt acaparate de acest drog oamenii prind ură pe întreaga guvernare și încep să confunde termenul de stat cu cel de societate. Fiecare dintre ei ar vrea să spună că în societatea noastră sunt importanți oamenii nu banii, însă nu mai sunt capabili să gândească așa. În acele momente la bani se rezumă și statul și societatea. 

 Eu sunt elevă. Am urmărit vreme de 16 ani toată această situație dintr-o parte și acum vin cu o recomandare către cetățenii noștri. Îndemn pe toată lumea să deschidă ochii și să vadă mai întâi cât de deteriorată este comunitatea noastră. Cât de răutăcioși și neglijenți sunt unii oameni. Dacă ne-ar preocupa măcar un pic acest subiect nu am dezbate nonstop problemele din stat fără ca să rezolvăm nimic până la urmă. Ar trebui să ne rezumăm la ceea ce putem face noi înșine. În așa fel, devenim niște personalități puternice, conștiente și pregătite să facă un efort în scopul îmbunătățirii calității vieții. La fel, într-o conversație, am ajunge mai greu la subiectul „problemele materiale cu care se confruntă țara noastră” și am petrece mai puțin timp discutându-l, însă cu siguranță am rezolva mult mai multe dintre problemele de mult timp trecute pe listă.

Tu... Când ai făcut tu ultima dată ceva voluntar pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții? Asta este întrebarea pe care mi-am pus-o mie însămi acum ceva timp și mă simt rușinată să destăinuiesc faptul că nu am găsit prea multe acțiuni pe care să le notez. În momentul acela m-am simțit prost pentru lipsa de determinare pe care am avut-o atâta vreme. Am lăsat celularul deoparte și m-am gândit ce aș putea face eu pentru ca sa am o viață mai bună la mine acasă. Ironia sorții a fost că a corespuns perioada aceea de incertitudine cu o temă pentru școală, și anume o petiție în care să descriem ceva ce ne deranjează în sectorul nostru. În momentul în care sarcina a devenit una obligatorie, trenul s-a mișcat foarte rapid iar împreună cu alți câțiva prieteni nu doar am scris despre faptul că suntem nemulțumiți de modul în care spațiul forestier de la periferie s-a transformat  într-un depozit de deșeuri menajere și resturi animale, dar am luat atitudine și în următoarea sâmbătă eram 6 adolescenți care, din proprie inițiativă făceau ceva pentru comunitatea lor. Pot să vă spun că în momentul acela m-am simțit parte din guvernământ.

Da, oamenii sunt dezamăgiți. S-au spus multe lucruri până acum. Cetățenii se simt mințiți... înșelați. Otto von Bismarck declara cândva că niciodată nu se spun mai multe minciuni ca în timpul războiului, după vânătoare și înainte de alegeri, iar noi, cetățenii putem doar să sperăm că nu vom trăi vreodată timpuri de război; că nu suntem în momentul acesta prada nimănui, iar alegerile care urmează vor fi pentru noi începutul unui drum lin și trainic după atâta pietriș și gropi. E posibil ca guvernarea sa nu reușească să îndeplinească așteptările cetățenilor, dar eu nu voi critica pe nimeni, deoarece consider că ar trebui să luăm atitudine cu toții. Haideți să venim în ajutorul guvernării cu recomandări și acțiuni concrete. Personal apreciez toate mișcările colective care au loc în comunitatea noastră. Mișcări care au rolul să îmbunătățească starea mediului; să optimizeze modul de trai al unor familii social-vulnerabile sau să promoveze toleranța față de persoanele cu necesități speciale. Asemenea acțiuni stârnesc procesul de responsabilizare a autorităților. Ne vom garanta faptul că instituțiile publice vor fi mai receptive la nevoile noastre și vom fi mai informați despre modul în care se cheltuie banii publici. Ne vom asigura ca nu e luat în seamă doar rezultatul final al lucrului nostru, ci și natura sa. 

 În concluzie, mă alătur cuvintelor jurnalistului Constantin Tănase, care spunea într-una dintre lucrările sale „Sunt convins că actuala conducere a Republicii Moldova va rămâne în istorie prin tot ce a făcut bun și prin tot ce a făcut mai puțin bun.”, dar aș vrea să adaug că fiecare dintre noi se poate regăsi, într-o bună guvernare pentru fiecare. Ne costa doar să încercăm să ne implicăm și totul va părea mult mai simplu. Guvernarea va găsi definiția succesului indispensabilă pentru un stat în care populația îmbătrânește, iar automatizarea este crescândă.

Semnificația: Mesajul pe care îl transmite este unul simplu și complex în același timp. Nu promovez critica. Consider că totul pornește de la noi și ne costă doar să încercăm să ne implicăm.

 

Distribuie și prietenilor

43

424